Chartaal geld afschaffen?!

Chartaal geld wordt voor een groot deel zwart geld of komt zelfs terecht in criminele circuits. Dat type gebruik is wel zodanig groot dat de overheid het niet kan maken dat mogelijk te maken door chartaal geld beschikbaar te stellen. Want nodig is het niet meer. Het kan toch voor niemand meer een bezwaar zijn zonder chartaal geld te werken. Kinderen kunnen al lang omgaan met i-pad en smartphone voor je ze naar de winkel stuurt om boodschappen te doen. Waarom dan niet meteen die boodschappen betalen met hun smartphone? En de meeste daklozen zullen ook wel een smartphone hebben tegenwoordig. Iedereen die met geld kan omgaan, kan ook met een smartphone omgaan.

Het vraagt wel betrouwbare systemen. Maar die hebben we toch nodig. En het kan wel zo geregeld worden dat bij een stroomstoring transacties via smartphones nog een tijd lang mogelijk blijven.

Het is overigens niet zo dat in ons voorstel chartaal geld onmogelijk is. Chartaal geld zou georganiseerd kunnen worden als een claim op basisgeld, met een bepaalde termijn. Een voucher die voor een bepaalde datum ingewisseld kan worden tegen basisgeld. Het zou kunnen dat er gedurende een overgangsperiode een organisatie is die dergelijke vouchers gaat uitgeven. Bijvoorbeeld de gezamenlijke retail. Zulke vouchers zullen ook wel op beperkte schaal gebruikt worden voor allerhande transacties tussen huishoudens en ZZPers (huishoudelijke hulp, klussenbedrijf). Maar dat zal wel klein blijven en is beheersbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *